מתכוני בשר ועוף בטאבון שכל קרניבור חייב להכיר

מתכוני בשר ועוף בטאבון שכל קרניבור חייב להכיר – אחד מתחומי הבישול העתיקים ביותר בארץ ישראל זוכים לעדנה מחודשת בימים האלו, בתוספת של טכנולוגיה מתקדמת: בישול בטאבון הפך ללהיט של כולם, ומכשירי טאבון חשמליים, על גז או על אש משווקים בהצלחה רבה בחנויות מכשירי החשמל למטבח. לא משנה איזה סוג טאבון יש לכם, כדאי ואפילו טעים להכיר מתכוני בשר ועוף בטאבון. בתיאבון!

ארץ ישראל, ומדינת ישראל בכלל, תמיד היתה ארץ הגירה: יהודים מתפוצות שונות הגיעו אליה לאורך אלפי שנות היסטוריה, וגם עמים אחרים ישבו בה לאורך השנים, בהיותה כמובן צומת ימית מרכזית במזרח התיכון, עם החוף לים שהיה שער הכניסה אליה ואל האיזור כולו.

אחת ההשלכות של אופי ההגירה של הארץ הזו הינה ריבוי המאכלים ושיטות הבישול שלהם, שהתערבבו לאורך השנים ליצירת סגנון מגוון וייחודי של בישול מסורתי, ביחד עם חידושים שכל הזמן הגיעו מארצות שמעבר לים.

העדות השונות והלאומים שביקרו כאן, חנו כאן או כבשו כאן הטביעו את חותמם גם על המטבח הארץ-ישראלי, ומדינת ישראל שהיתה רשמית למדינת הגירה של יהודים, לצד האוכלוסייה המוסלמית שהיתה ועודנה בתוכה, יצרו מיקס ייחודי של מאכלים, טעמים וריחות שונים.

בשנים האחרונות קורה דבר מפתיע במטבח הישראלי הפופולרי: שיטת בישול מסורתית עתיקה, שמקורה במזרח הערבי דווקא, זוכה לפופולריות מחודשת, עם הופעתם של מכשירים טכנולוגיים חדישים הנותנים לה גם נגישות וגם איכות חדשה: הכוונה היא כמובן לבישול באמצעות טאבון, כאשר מכשירי מטבח חדישים מציעים כעת טאבון על בסיס חשמל וגז, בנוסף לזה המסורתי המבוסס על חום של אש.

באופן אסוציאטיבי, בישול בטאבון מקושר דווקא להכנת פיתות ולחמים שונים, כמקובל למשל בעדה הדרוזית בישראל; אולם ישנם גם מתכוני בשר ועוף בטאבון שכדאי להכיר, במיוחד אם אתם קרניבורים מושבעים!

מתכוני בשר

מהו טאבון?

טאבון הינו תנור מסורתי, פתוח או סגור, שבו האש מחממת קערת מתכת הפוכה על האש, כאשר על צידה הקמור מניחים את המזון להתבשל. האש החמה בוערת מתחת לקימור, מחממת את המתכת ובכך מבשלת את המזון המונח על צידו העליו של המשטח הקמור.

כעת ישנם כמובן מכשירי טאבון ביתי, שמשתמשים באותו עיקרון, אם כי הם יכולים להיות כאמור גם מבוססי חשמל וגז כמקור לאנרגיה המתורגמת לחום, ולאו דווקא אש וגחלים.

בתוך אותם מכשירים – וגם על גבי הטאבון המסורתי הישן – ניתן לבשל כאמור מתכוני בשר ועוף בטאבון טעימים להפליא, במגוון רחב של סגנונות בישול ומידת עשייה.

מאמרים נוספים:

  1. מעשנת בשר מקצועית
  2. הכנת בשר במטבח המודרני
  3. בשר בבירה המתכון לפתיחת התיאבון

 

סוגי מתכונים לבשר בטאבון

ישנם כאמור עשרות – אם לא מאות – מתכוני בשר ועוף בטאבון שניתן למצוא ברשת האינטרנט בכל מיני אתרים המיועדים לאוהבי בישול בכלל ובשר בפרט. ישנם אתרים שאפילו מיועדים לבישול וצלייה באמצעות טאבון, המציעים מתכונים מסוג זה.

חלק מאותם מתכוני בשר ועוף בטאבון כוללים שיטות שונות להכנת רוסטביף בטאבון. חוט השני המקשר בין כל מתכוני רוסטביף בתנור הינו סגנונות התיבול והתבלינים השונים שמניחים על הבשר, ועל צלייתו בשלבים תוך הכנסה והוצאה של הבשר מן הטאבון במהלך העשייה, לפני כל שלב של צלייה – בדרך כלל כל שלב הינו בטמפרטורה גבוהה יותר מן השלב שקדם לו.

עוד מתחום בשר הבקר, ישנם גם מתכוני אסאדו בטאבון. מתכונים אלו הם בהשראה דרום-אמריקאית, האיזור בעולם שבו אוהבים לא רק לצלות בשר בקר טוב, אלא גם לעשן אותו. מתכוני אסאדו בטאבון מתבססים על היכולת של טאבון לעשן את הבשר לא פחות מאשר לצלות אותו, כאשר הטאבון ממלא את התפקיד של מעשנת בשר ברוב המתכונים הללו.

כאמור בין מתכוני בשר ועוף בטאבון, ישנם גם מתכוני עוף בטאבון. ניתן לצלות עוף שלם בטאבון, ואף לעשותו כעוף ממולא, או שניתן לצלות ולעשן חלקים שונים של העוף בטאבון עצמו – כגון כנפיים, ירכיים, חזה עוף ועוד.

מתכוני בשר ועוף בטאבון הינם רבים ומגוונים. הנגישות הגבוהה למכשירי טאבון יצרו אופנה חדשה ומתמשכת במטבח הישראלי, של חזרה לשיטות בישול וצלייה עתיקות, תוך שימוש במכשירים חדישים להשגת תוצאות טעימות ומעולות בתהליך זה.

לסיום המתכון שלנו לתבשיל בשר במרינדת תפוזים

מצרכים:

  • 2 ק"ג כתף בקר מס' 4 חתוך לקוביות (3 ס"מ בערך)
  • חצי כוס סילאן
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • חופן עלי תימין
  • 1 ליטר מיץ תפוזים
  • 1.5 כפות ג'ינג'ר קצוץ
  • 2 שיני שום

לאחר מכן:

• מערבבים היטב את כל החומרים
• מניחים את הבשר בקערה עמוקה ומכסים
• משאירים את הרכיבים לילה שלם במקרר

אז לתבשיל:

  • 2 חבושים חתוכים (רק במידה ויש)
  • בקבוק יין אדום
  • 6 כפות סילאן
  • ראש סלרי חתוך לקוביות כ 1 ס"מ
  • 5 כפות שמן זית איכותי
  • 5 ראשי שום
  • 3 בצלים חתוכים לקוביות כ 2 ס"מ
  • 1.5 ליטר מים
  • 4 גזרים חתוכים כ 4 ס"מ
  • 6 שיני שום מקולפות
  • 3 תפוחי אדמה גדולים חתוכים

אופן ההכנה:

  • מסננים את הבשר מהנוזל
  • מאדים את הבצל בשמן זית עד להזהבה בסיר עם תחתית עבה
  • מוסיפים סלר, גזר ואת שיני השום מאדים יחד כ 2 דקות
  • מכניסים 2 ק"ג כתף בקר מס' 4 חתוך לקוביות ומאדים יחד עד שמגיעים להתאדות מוחלטת של כל הנוזלים בסיר
  • מוסיפים יין אדום (מותר לתת לגימה לפני) ולאחר מכן עליכם להרתיח תוך כדי ערבוב כ 2 דקות
  • לאחר מכן עליכם להוסיף את המים, תפוחי האדמה, ראשי שום שלמים וסילאן
  • מערבבים טוב טוב ולאחר מכן יש להניח על גבי כלי חרס (עדיפות) או תבנית אחרת
  • כיסוי בנייר אפייה וגם בנייר כסף ולהכניס לתנור בחום של 180 מעלות (יש לחמם מראש)- שעתיים עד שעתיים והחצי והכל מוכן, בתיאבון!
תוכן עניינים

אנחנו כאן בשבילך, מלא/י פרטים ומיד נחזור אליך!